Sports Chanbara

Sports Chanbara este un sport relativ nou.

Anul apariției sale este anul 1971 când a fost publicat un articol în Japonia semnat de profesorul Tetsundo Tanabe. Tema articolului era autoapărarea. Doi ani mai târziu lua ființă Federația Japoneză de Goshindo (autopărare în limba japoneză.).

tanabe

În acest moment în Japonia numărul practicanților de Sports Chanbara este de mai multe sute de mii, doar numărul instructorilor fiind de peste 4000.

Începând cu anul 1998 acest sport a început să se dezvolte și în afara granițelor Japoniei. Prima țară care a introdus Sports Chanbara în Europa a fost Franța.

spochan1

Profesorul Jean-Claude Girot a avut viziunea exactă asupra potențialului acestui sport și a faptului că era un sport al secolului XXI deși având rădăcini adânci în epoca samurailor. Sports chanbara a fost recunoscut ca sport oficial în Romania de către Ministerul Tineretului și Sportului intrând cu drepturi depline în marea familie a sportului românesc.

Federația din România este reprezentată de subsemnatul – Gaby Oancea –  președintele federației române și cel care a inițiat introducerea acestui sport în țara noastră.

Gaby Oancea

Subsemnatul la Campionatul Mondial de Spochan, în Japonia

Un aport deosebit la dezvoltarea spochan în România l-a avut profesorul Giovanni Desiderio, președintele federației italiene.

Giovanni Desiderio

Profesorul Giovanni Desideriu. Seminar în București, 2014

A ținut numeroase seminarii în țara noastra, ne-a sprijinit în participarea la campionatele europene, a pregătit în seminarii lotul național.

Rezultatele se văd prin cele două medalii de bronz de la Campionatul European din Germania 2014,  obținute de Ana Maria Pop.

Spochan 2014

Campionatul European de Sports Chanbara, Frankfurt, Germania – 2014

Din anul 2003 au început să fie organizate campionate europene. Primul campionat european a fost organizat în Ucraina, la Odessa. Au urmat Moscova (Rusia), Salerno (Italia), Ucraina (din nou), Tallinn (Estonia), Bucuresti (2010), Moscova (2012) și Frankfurt 2014). Campionatele europene se organizează odata la doi ani.

spochan2

Următorul campionat va fi în 2016, la Paris, în Franța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 1