Manifest pentru un stat minimalist

Mă întreb cum ar fi să existe un stat în care nu se plătesc impozite sau taxe…
Ciudat probabil pentru mulți…
Dar cred că o astfel de tranziție este posibilă într-un interval rezonabil de ani.
Un stat minimalist nu ar însemna o disoluție a statului, ci doar o variantă mai bună decât utilizarea statului ca vehicul de putere și îmbogățire pentru un grup mic de oameni însoțit de un grup gregar, ceva mai mare, și care în general se numește „partid politic”; mai corect ar fi sa-l denumim „grup de interese”.
Probabil că deja am generat neîncredere…
Ce s-ar întâmpla cu instituțiile statului: cu parlamentul, guvernul, armata, poliția, învățământul, instituțiile medicale, etc.
Ar exista, dar reformate și mult mai puțin dependente de un buget al statului.
Personal nu mă simt reprezentat în Parlamentul României de senatorul și deputatul ce mă lasă să înțeleg că este reprezentantul meu. În esență el cerșește votul comunității pentru a reprezenta gașca sa în acest for suprem. Ajuns acolo își vede liniștit de propriile interese și de interesele grupului de care aparține.
Nu mă întreabă niciodată când votează ce îmi doresc, sau ce doresc oamenii pe care îi reprezintă. El sau ea votează cum ordonă „cei puțini” dintre „cei puțini”
Reformarea statului ar trebui începută de aici – eliminarea acestui sistem electoral, neputincios și corupt ce plasează voința unui popor la bunăvoința unui grup restrâns.
Un sistem „cantonal” în care grupuri de oameni să aibă la dispoziție un loc de întâlnire în care, dacă doresc, să poată dezbate necesitățile comunității ce sunt comunicate mai apoi în Parlament în urma votului local, direct ar fi o variantă. Un reprezentant al comunității va susține vizibil și direct acest punct. Nu va reprezenta niciun partid, nicio mișcare ci doar voința comunității.
Corupția. Fata cea rea care bântuie România…
Cum am putea elimina un fenomen endemic al societății românești? Eliminând sura corupției: banii furați de la oameni prin taxe.
Dacă nu mai există sacul de bani, nu mai există nici binefăcătorul, mecenatul statal, dar în special furtul acestor bani.
Da, un stat fără taxe!
În opinia mea statul minimalist poate exista din resursele naturale ale țării. Resursele din care acum trăiesc foarte bine mulți oameni de afaceri care exploatează petrol, minereuri, marmură, terenuri agricole, gaze naturale, etc.
O altă mirare a mea:
Închisoarea este pentru infractori un fel de vacanță, pe banii noștri.
În statul de azi delicventul are mult mai multe drepturi decât păgubitul. De asemenea, vinovații condamnați ies din închisoare pe bandă rulantă. Maximizarea pedepselor pentru infracțiuni, plata de despăgubiri către stat sau comunitate pentru timpul petrecut în închisoare, munca obligatorie în penitenciar cu norme clare de îndeplinit.
Un deținut primește mai mult decât un copil dintr-un orfelinat. De ce? Și de ce statul nu recuperează banii cheltuiți pentru acel deținut?
Tentația corupției există și va exista. Este în natura noastră și cel mai simplu este să elimini această tentație pentru a nu fi ispitit.
O societate fără taxe, fără avize, aprobări și mii de hârtiuțe semnate de oameni ce-și fac de lucru!
Cam câte companii s-ar înființa în acea țară?
Câti oameni ar avea de lucru și pentru ce salarii?
Nu am pretenția că știu cum se poate ajunge acolo!
Cred însă că este posibil. Și mai cred că dacă fiecare dintre noi va face un pas în această direcție cândva vom ajunge la destinație.
Orice călătorie – oricât de lungă – începe cu un prim pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt × = 56